Wanneer Incassobureau Inschakelen?

Een veelgestelde vraag van onze klanten/websitebezoekers luidt waneer het geschikte moment is om een incassobureau in te schakelen.

Dat is een vraag die zich niet direct laat beantwoorden. Het antwoord hangt namelijk af van de hoedanigheid van uw klant (consument of bedrijf). Dit bepaalt de aanvliegroute.

Opeisbare Vordering

Als schuldeiser dient u altijd een opeisbare vordering te hebben. Veelal is dat een factuur waarvan de termijn van betaling in strijd met (contractuele) afspraken geschonden is dan wel – indien er geen termijn overeengekomen is – een wettelijke (factuur)termijn verstreken is.

Zakelijke Klant (b2b)

Indien u als bedrijf een factuur hebt gestuurd en betaling blijft binnen de afgesproken termijn uit, kunt u veilig een incassobureau inschakelen. Voorwaarde is dan wel dat uw klant een zakelijke partij is. Bij een zakelijke klant mag u dus direct na het verstrijken van de afgesproken betalingstermijn een incassobureau inschakelen. Er bestaat geen (wacht)termijn om een incassobureau in te schakelen bij zakelijke klanten. Het is ook niet noodzakelijk om eerst een aanmaning/sommatie of ingebrekestelling te sturen.

Wel dient de termijn van betaling expliciet te zijn vastgelegd in schriftelijke afspraken. Is er niets overeengekomen door partijen, dan gelden de wettelijke termijnen van factuurbetaling. Eenzijdige bepaalde factuurtermijnen kunnen in dat geval door uw klant (schuldenaar) genegeerd worden aangezien deze niet bindend zijn.

Indien u handelt met consumenten (particulieren) is een extra juridische tussenstap in de vorm van een ingebrekestelling wettelijk vereist. Ook het sturen van schriftelijke herinneringen voorafgaand aan de ingebrekestelling is aan te bevelen bij consumenten. Op deze wijze kunt u nagaan wat de oorzaak van achterstallige betaling is.

Consumenten

Indien u als bedrijf handelt met consumenten is – zoals opgemerkt – altijd een ingebrekestelling nodig alvorens u een incassobureau inschakelt en buitengerechtelijke kosten verlegd naar uw klant. Doet u dat niet – of is de ingebrekestelling juridisch niet juist geformuleerd- dan is er geen sprake van verzuim van uw klant. Incassokosten en rente kunnen bijgevolg niet in rekening gebracht worden.

Deze extra (voor klanten kosteloze) tussenstap is niet vereist bij b2b-verhoudingen. Incassokosten en rente kunnen direct in rekening gebracht worden bij te late betaling middels sommatie, al adviseren wij altijd schriftelijke herinneringen (en een ingebrekestelling) naar uw klant te versturen.

Wanneer Incassobureau Inschakelen? JIG legt uit. Incasso voor ZZP en MKB.

Klantvriendelijk

U kunt in een b2b-verhouding na verloop van factuurtermijn direct een incassobureau inschakelen indien een afgesproken of wettelijke factuurtermijn is verstreken. Voorwaarde is dan wel dat er schriftelijke afspraken aan de factuurtermijn ten grondslag liggen dan wel een wettelijke termijn versteken is bij afwezigheid van afspraken.

Of het direct inschakelen van een incassobureau bij mogelijkheid ook verstandig is met het oog op klantvriendelijkheid is natuurlijk nog maar de vraag.

Beter komt het ons voor om altijd een of meerdere schriftelijke herinneringen te sturen naar uw klant zodat u de reden van verzuim kunt achterhalen en wellicht een passende oplossing kunt construeren alvorens direct te formeel aan te vliegen en uw klant opzadelt met incassokosten en rente.

Taak Incassobureau

Incassobureaus innen openstaande (lees: opeisbare) vorderingen in opdracht van schuldeisers. Zij doen dit in een buitengerechtelijk incassotraject ofwel de minnelijke fase. Incassobureaus proberen namens schuldeisers openstaande facturen te innen zonder dat er een rechter, advocaat of deurwaarder aan te pas komt. Bijvoorbeeld middels versturen van een formele incassobrief, uw klant te mailen of te bellen en/of met uw klant te onderhandelen over een betalingsregeling.

Online Inschakelen

Indien u na het lezen van deze blog van mening bent dat u een incassobureau kunt inschakelen of heeft u juist daarover vragen, dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor. Wij adviseren u graag omtrent inschakeling van JIG als zakelijk incassobureau. Bij JIG kunt u uw vordering of factuur volledig en veilig online ter incasso indienen. Met enkele clicks vult u het opdrachtformulier op onze site in en gaan wij voor u aan de slag.